Kuih Bawah Hijau Atas Kelapa : 1001 Resepi Kuih Muih Tradisional Umie Safiyya Innlegg Facebook
Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas . Ambil sesudu penuh inti, letak di atas permukaan atas kuih. Ambil dan masukkan dalam bekas atas lapisan bawah atau hijau tadi. Untuk sambalnya, goreng ⅓ bahagian kelapa tadi dengan api sederhana. Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak.
Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? Mcm mana nak kasik lapisan bawah tu tak terapung bila kita tuangkan lapisan atas yg hijau tu? Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 . Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas . Untuk sambalnya, goreng ⅓ bahagian kelapa tadi dengan api sederhana. Ambil sesudu penuh inti, letak di atas permukaan atas kuih. 1/2 cawan air pandan |dikisar 1 sudu teh air kapur 1/2 sudu teh garam. Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,. Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.
Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak.
Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas . Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam. 1 1/2 cawan santan cair; Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,. Ambil sesudu penuh inti, letak di atas permukaan atas kuih. Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak. Untuk sambalnya, goreng ⅓ bahagian kelapa tadi dengan api sederhana. 1 cwn gula melaka atau gula merah; Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 . Bahan lapisan bawah hijau :
Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam… Ambil dan masukkan dalam bekas atas lapisan bawah atau hijau tadi.
Mcm mana nak kasik lapisan bawah tu tak terapung bila kita tuangkan lapisan atas yg hijau tu? Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas . Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam… Bahan lapisan bawah hijau : Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 .
1 cwn gula melaka atau gula merah;
Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas . Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak. 1 cwn gula melaka atau gula merah; Untuk sambalnya, goreng ⅓ bahagian kelapa tadi dengan api sederhana. Mcm mana nak kasik lapisan bawah tu tak terapung bila kita tuangkan lapisan atas yg hijau tu? 1/2 cawan air pandan |dikisar 1 sudu teh air kapur 1/2 sudu teh garam. Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,. Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam. 1 1/2 cawan santan cair; Bahan lapisan bawah hijau :
Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 . Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak. Ambil dan masukkan dalam bekas atas lapisan bawah atau hijau tadi. Bahan lapisan bawah hijau : Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. 6) pulut dah siap, air gula dah selesai kelapa pun dah setel. Mcm mana nak kasik lapisan bawah tu tak terapung bila kita tuangkan lapisan atas yg hijau tu? 1/2 cawan air pandan |dikisar 1 sudu teh air kapur 1/2 sudu teh garam.
Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak. Ambil dan masukkan dalam bekas atas lapisan bawah atau hijau tadi. Untuk sambalnya, goreng ⅓ bahagian kelapa tadi dengan api sederhana. 1 cwn gula melaka atau gula merah;
Untuk sambalnya, goreng ⅓ bahagian kelapa tadi dengan api sederhana.
Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak. Ambil dan masukkan dalam bekas atas lapisan bawah atau hijau tadi. 1/2 cawan air pandan |dikisar 1 sudu teh air kapur 1/2 sudu teh garam. Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas . Untuk sambalnya, goreng ⅓ bahagian kelapa tadi dengan api sederhana. Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,. Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 . Bahan lapisan bawah hijau : 1 1/2 cawan santan cair;
Kuih Bawah Hijau Atas Kelapa : 1001 Resepi Kuih Muih Tradisional Umie Safiyya Innlegg Facebook. 6) pulut dah siap, air gula dah selesai kelapa pun dah setel. Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit.
Mcm mana nak kasik lapisan bawah tu tak terapung bila kita tuangkan lapisan atas yg hijau tu? kuih hijau kelapa. Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak.
Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? 6) pulut dah siap, air gula dah selesai kelapa pun dah setel. Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas .
Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar atas bawah pada suhu 180′ c selama 1 . 6) pulut dah siap, air gula dah selesai kelapa pun dah setel. Bahan lapisan bawah hijau : Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,. 1/2 cawan air pandan |dikisar 1 sudu teh air kapur 1/2 sudu teh garam.
Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam… Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. 6) pulut dah siap, air gula dah selesai kelapa pun dah setel. Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak. Sementara menunggu, gaul sekata bahan hiasan atas iaitu kelapa parut,.
Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas . Haa ada banyak kan kuih atas putih bawah hijau kan? Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. 1 cwn gula melaka atau gula merah; Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
1/2 cawan air pandan |dikisar 1 sudu teh air kapur 1/2 sudu teh garam. Untuk sambalnya, goreng ⅓ bahagian kelapa tadi dengan api sederhana. Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas . Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak.
Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit.
Untuk sambalnya, goreng ⅓ bahagian kelapa tadi dengan api sederhana. Bahan lapisan bawah hijau : Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. 1 cwn gula melaka atau gula merah; 1/2 cawan air pandan |dikisar 1 sudu teh air kapur 1/2 sudu teh garam.
1 1/2 cawan santan cair; Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak. Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.
Mcm mana nak kasik lapisan bawah tu tak terapung bila kita tuangkan lapisan atas yg hijau tu?
Ambil sesenduk adunan kuih tadi dan kukus di atas daun pisang hingga masak.
1 cwn gula melaka atau gula merah;
Posting Komentar untuk "Kuih Bawah Hijau Atas Kelapa : 1001 Resepi Kuih Muih Tradisional Umie Safiyya Innlegg Facebook"